Historie Volharding

De Volharding is in 1902 gebouwd als zeilklipper in Krimpen aan de IJssel, vermoedelijk door scheepswerf van der Giessen. De oorspronkelijke naam was Ebenhaezer, wat zoveel betekent als “Tot hiertoe heeft de Heer ons geholpen”. Het was de naam voor een gedenksteen opgericht door Samuel ter herdenking van de overwinning op de Filistijnen.  

In de jaren ‘20 is het schip omgebouwd tot motorklipper met een stuurhuis en salonroef. 

In 1941 is het schip omgedoopt tot Volharding. 

De motor die in het schip werd geplaatst was een 2 cilinder gloeikop motor van de firma Kromhout uit Amsterdam. 
Deze motor staat nog steeds in het schip. Uiteindelijk is het schip verkocht aan dhr. Van Keulen van het eiland Wieringen. Vanaf dat moment werd het schip ingezet voor schelpen transport door heel Noord Nederland.  In deze periode is de den opgehoogd en is een laadmast op het voordek geplaatst. Het schip heeft waarschijnlijk gevaren tot midden jaren 70 van de vorige eeuw.  

Vanaf dat moment had de Volharding als ligplaats Den Helder.  Het schip werd af en toe nog gebruikt als vakantieschip maar er is niets meer aan veranderd vanaf het stoppen met de vrachtvaart.
In 2014 is het schip in ons bezit gekomen. Het vrachtruim was helemaal gevuld met verzamelde materialen waaronder heel veel krattenhout van de motorfabriek Kromhout. Deze materialen hebben wij verwerkt in het interieur. Het is een belangrijk onderdeel van de historie van de Volharding en dat willen wij graag laten zien.

De wijziging die wij hebben aangebracht zijn het mastdek met mastkoker en laadmast met bijbehorende lier. En voor de toegankelijkheid hebben wij een zogenaamde theehut gemaakt met daarin een toegangsdeur.  

De Volharding in actie als vrachtschip

Den Helder, oktober 1991

Groningen, maart 2015
Plaatsing van de mast bij het Droogdok in Groningen

Delfzijl, voorjaar 2016
Bij de oude sloepenloods van de zeevaartschool is de Volharding voor het grootste gedeelte ingetimmerd. De mast staat eindelijk overeind.

Slochteren, oktober 2018.
De Volharding is aangekomen in de haven van Slochteren en ligt bijna op haar plek.

Slochteren, maart 2019
GEOPEND!!!